Schoorsteen-verwijderen-logo-nieuw

Schoorsteen verwijderen kosten

De meeste huizen worden tegenwoordig verwarmd door centrale verwarming of een warmtepomp. Hierdoor is de schoorsteen in veel gevallen overbodig geworden. Het laten verwijderen van de schoorsteen kan dan een goede keuze zijn. Het voorkomt lekkages en creëert meer woonruimte omdat de schouw wegvalt. Maar wat kost het verwijderen van een schoorsteen? Kunt u het zelf? En welke vergunningen heeft u ervoor nodig?

Ga snel naar

Kosten schoorsteen verwijderen

De kosten voor het verwijderen van een schoorsteen zijn afhankelijk van een aantal factoren:

Kortom: de exacte kosten voor het verwijderen van de schoorsteen verschillen per woonsituatie en uw eigen wensen. Wilt u weten wat het precies kost om uw schoorsteen te laten verwijderen? Vraag hier een vrijblijvende offerte op maat aan. 

Om u een indicatie te geven, sommen we hieronder enkele richtprijzen op.

Schoorsteen op het dak verwijderen€ 1400 – € 2000
Schouw verwijderen€ 1700 – € 3000
Schoorsteen en schouw verwijderen€ 3000 – € 5000
Schoorsteen verwijderen kosten

Schoorsteen verwijderen extra kosten

De kosten voor het verwijderen van een schoorsteen zijn onderverdeeld in meerdere onderdelen. Onze erkende sloper kan niet zomaar een schoorsteen slopen. Hij moet eerst onderzoeken of het gaat om een dragende schoorsteen, of u vergunningsplichtig bent en waar de schoorsteen gepositioneerd is.

Hieronder hebben wij de werkzaamheden voor u opgesplitst in een handig overzicht:

Bouwtekeningen€ 400,- – € 475,-
Inmeten bouwtekeningen€ 125,-
Constructieberekening schoorsteen€ 225,- – € 275,-
Stempelplan€ 90,-
Asbestinventarisatie€ 100,- – € 1000,-

De kosten voor het verwijderen van een schoorsteen, kunnen flink uiteenlopen. Zo fluctueren de prijzen van sloopbedrijf tot sloopbedrijf. Wij garanderen u, dat onderaan de streep wij het voordeligst zijn. Wij berekenen u de laagste uurtarief per sloper en omdat wij een full-service sloopbedrijf zijn, kunt u alle werkzaamheden door één bedrijf uit laten voeren.

Het uurtarief van een sloper vindt u hieronder:

Uurtarief schoorsteen slopenPrijs
Uurtarief sloper€ 40,- per uur

Vrijblijvende offerte?

Waarom een schoorsteen verwijderen?

1. U heeft problemen met uw huidige schoonsteen. 
Uw schoonsteen heeft een lekkage of laat kou van buiten door. Er ontstaan scheuren in de bakstenen en de stenen brokkelen af. 

2. Het plaatsen van een nieuwe rookafvoer. 
Tegenwoordig bestaan er rookafvoeren van inox. Een moderne oplossing die veel makkelijker te onderhouden is er strakker uitziet.

3. Meer woon- en leefruimte creëren. 
Wanneer u de schouw in uw woning laat verwijderen, levert u dat een hoop extra woonruimte op. Een rechte wand zonder onderbrekingen biedt bovendien meer mogelijkheden voor je interieur. 

Vergunning nodig bij het verwijderen van een schoorsteen?

Het verwijderen van een schoorsteen mag niet zomaar en er zijn een aantal situaties waar u rekening mee moet houden. Lees onderstaande situaties door om te zien of u een vergunning nodig heeft.

Constructie van de woning

Is de te slopen schoorsteen een dragende schoorsteen? Rusten er bijvoorbeeld vloerbalken in de schoorsteen? Dan heeft het slopen ervan invloed op de constructie van je huis. In dit geval moet u een bouwvergunning aanvragen. Een bouwkundig adviseur zal een nieuwe constructie berekenen.

Meer puinafval dan 10m3

De regel is: zodra er meer dan 10m3 afval vrijkomt bij sloopwerkzaamheden, moet dit verplicht gemeld worden aan de gemeente. Ook is er dan een sloopvergunning nodig.

Asbest

In schoorstenen die gebouwd zijn voor 1995 kan asbest voorkomen en vrijkomen tijdens de sloop. In dat geval heb je een meldingsplicht en is een sloopvergunning nodig. De regels hiervoor verschillen overigens per gemeente.

Verandering uiterlijk woning of bedrijfspand

Als u de schoorsteen op het dak gaat verwijderen, controleer dan bij de gemeente of u een omgevingsvergunning nodig hebt. Dit kan namelijk bij elke gemeente verschillen.

Schoorsteen bovenverdieping

Werkzaamheden bij het verwijderen van een schoorsteen

Globaal kunt u de werkzaamheden bij het verwijderen van een schoorsteen als volgt opsommen:

Zelf een schoorsteen verwijderen

Het zelf verwijderen van een schoorsteen is sterk af te raden. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een simpele klus lijkt (hamer erin en slopen maar), komt er in de praktijk een hoop vakkennis bij kijken. 

Zo moet u allereerst kunnen controleren of het een dragende schoorsteen is. Anders heeft u grote kans op instortingsgevaar. Bovendien kan er in schoorstenen ouder dan 1995 asbest voorkomen. 

Als u uw schoorsteen laat verwijderen door een vakman:

Verschillende soorten schoorsteen

Buiten de locatie van de schoorsteen, zijn er twee verschillende type schoorstenen. Een niet-dragende schoorsteen is voordeliger om te slopen omdat er geen constructieberekening en stempelplan benodigd is. Wij raden u toch aan om ook bij het verwijderen van een niet-dragende schoorsteen een professioneel sloopbedrijf in te huren.

Dragende schoorsteen

Bij het verwijderen van een dragende schoorsteen zijn een aantal zaken vereist. Een vergunning dient aangevraagd te worden bij uw gemeente. Dit doet u via het Omgevingsloket. Voor deze vergunning heeft u eerst een constructieberekening nodig. Deze constructieberekening wordt opgemaakt door een constructeur, die vervolgens een stempelplan laat opstellen. Er is namelijk sprake van een wijziging in de draagconstructie.

Niet-dragende schoorsteen

Ook een niet-dragende schoorsteen is niet zomaar gesloopt. Hier is toch de nodige kluservaring voor vereist en het is vaak een hele arbeidsintensieve klus. Wij raden u dan ook aan om deze klus uit te besteden. 

Voor het verwijderen van een niet-dragende schoorsteen is vaak geen vergunning nodig. Dit komt omdat het verwijderen van een niet-dragende schoorsteen minder risicovol is. Het verwijderen van een niet-dragende schoorsteen kost minder tijd en is vaak ook een stuk voordeliger.

Schoorsteen laten verwijderen door Schoorsteen Verwijderen 24/7

Een schoorsteen zelf verwijderen is dus niet eenvoudig. Het vereist ervaring en heel wat voorkennis. Laat uw schoorsteen verwijderen door Schoorsteen Verwijderen 24/7. Buiten een professionele en betaalbare aanpak brengt het uitbesteden van deze klus de volgende voordelen:

Vrijblijvende offerte aanvragen

Wilt u uw schoorsteen laten verwijderen door onze vakmensen? En weten wat het u precies gaat kosten? Vraag hieronder een vrijblijvende offerte op maat aan bij Schoorsteen Verwijderen 24/7.